lördag 18 februari 2012

Semlebullarna är färdiga

Efter lite hjälp från barnen blev det så bullbak idag.
Recepten på degen hittar ni som vanligt här Recept.
Efter att jag visat dem hur de skulle göra för att rulla runda bullar istället för "maskar", som de kallade det, så blev det fina bullar.
Semlebullar före bakningen...

och så här såg de ut då de var klara.
Jag kan tyvärr inte säga om det blev någon otrolig skillnad på att ha i kardemumman i fördegen än i bortgörningen.
Däremot tycker jag nog att bullen fick ett saftigare inkråm då jag använde surdeg istället för jäst i fördegen.




Naturligtvis var vi ju tvungna att baka bullar också.
Det blev en bulle med kardemummadegen, som vi använde till semlebullarna, och mandelfyllning.
Felicia verkar ha fått upp ögonen ordentligt för hur kul det är med bakning då hon återigen ville hjälpa till.

Vi kavlade ut degen till en rektangel med måtten 30X50cm.
Sedan bredde hon ut fyllningen i ett jämt och fint lager.
Därefter vek vi degen i ett treslag och tryckte sen till den lite genom att kavla försiktigt över den. Den hade måtten 25X40 cm efter det.
Nu var det dags att skära strimlor. Vi använde en vanlig pizzaslicer. Ungefär 2cm breda fick vara nog.
Sen var det dags att snurra degen runt sig själv. Hmmm, hur ska jag förklara det här enklast? Man håller i alla fall degen i vänster hand, mellan tummen och pekfingret. Därefter lindar man upp degen samtidigt man snurrar på bollen som bildas. Ungefär som när man lindar ett nystan. Resultatet blir så här:
Kardemummabulle med mandelfyllning
Färdigbakad bulle
När de var färdigbakade penslade vi dem med sockerlag. Den ger dem glans samt gör att de inte torkar lika snabbt.
Bullarna blir otroligt saftiga dels av fördegen och dels av surdegen.

Då jag bakar bullar utan formar händer det allt som oftast att de fastnar i bakplåtspappret 
Av en ren slump idag så fick jag lära mig något nytt.
Eftersom det blev ganska många plåtar med bullar så fick några ligga och vänta brevids ugnen på bakplåtspapper.
De bullarna som drogs över till den varma plåten fastnade inte alls på pappret.
Det verkar inte spela någon roll vad gäller volymen på bullen men just det att de inte fastnade alls var ju riktigt bra. Det ska jag absolut fortsätta med.

1 kommentar:

  1. Hej! Ser mycket gott ut! Och roligt att du hittade till min blogg!

    SvaraRadera