tisdag 21 augusti 2012

Ledig dag

En av de sista bilderna från semestern. Den är tagen då det stundade
korvgrillning vid raukfältet vid Langhammars på Fårö.


Vardagen är nu ikapp på riktigt.
Igår var jag tillbaks på jobbet efter fyra veckors ledighet.
Idag började de två äldsta barnen skolan igen efter sommarlovet.
Frun jobbar så kvar hemma blev jag och minstingen. Han är iofs inte så liten längre. Något som han är duktig på att påpeka då och då.

När jag frågade honom vad han ville göra idag kom det ett blixtsnabbt "baka något"
Sagt och gjort.
Han fick själv bestämma vad vi skulle göra och först skulle vi göra chokladbollar.
Vi såg efter vad vi hade hemma och sen gick vi och handlade det som fattades. Iaf trodde vi det. Då vi kom hem så hade missat att vi inte hade något kokos hemma.
Det fanns iofs pärlsocker.
Nackdelen med det är tyvärr att chokladbollarna blir så otroligt söta. Vi bestämde oss därför för att dra ner på sockret lite grann i "smeten".


Chokladbollar
100g smör
1dl socker (0,5dl om man använder pärlsocker till dekor)
2msk vaniljsocker (jag använde det hemgjorda)
5msk kakao
3½ dl havregryn
5msk kaffe

Kokos eller pärlsocker till dekor. Det går också bra att använda riven choklad.

Knåda ihop alla ingredienserna och låt sen degen vila i bunken en stund.
Anledningen till att jag låter den vila en liten stund är att det är ganska mycket kaffe i den här degen och den blir lite lös då man knådat ihop den men den "sätter sig" då havregrynen drar åt sig vätskan.

Häll upp kokos eller pärlsocker i en bunke.
Rulla några chokladbollar i taget och lägg dem i bunken med dekoren.
Skaka bunken försiktigt.
Lägg chokladbollarna på ett fat eller en tallrik. Tänk på att inte lägga bollarna ovanpå varandra då de tappar formen då.


Efter chokladbollarna var färdiga och lunchen färdigäten hade han bestämt att vi skulle göra chokladmuffins.
Vi letade efter recept och valet föll till slut på följande recept.


Chokladmuffins
ca 12st

300g vetemjöl
10g bakpulver
1g salt
100g kakao
10g vaniljsocker (hemmagjort)

2st ägg
125g socker
300g mjölk
100g olja

Blanda samman alla torra ingredienser förutom sockret i en bunke. För att undvika klumpar kan man gärna hälla torrvarorna genom en sil.

Visp upp ägg och socker.
Vispa sedan ner mjölken.
Rör ner äggvispet och oljan i bunken med de torra ingredienserna.
Rör försiktigt tills du har en en klumpfri smet.
Spritsa ner smeten i en smord muffinsplåt. Jag använder en sån här: Muffinsform
Man kan använda bakformar som man placerar i varje muffinsform istället för att smörja dem.
Fyll varje form till ca 75%. Använder du en bakform så fyller du hela den med smet.
Baka i 175 grader i ca 13 minuter

Våra muffins steg väldigt bra och det här är nog de bästa muffinsen jag lyckats göra i den här muffinsplåten.
Nu måste vi utveckla det här receptet så det passar till andra muffinssorter som tex hallon och blåbär.


Som ni ser blev det bra höjd på muffinsen.
Muffins bakad i smord form till vänster
och muffins bakad i en bakform till höger.




Då Halloween stundar i höstmörkret så provbakade vi även en muffins i en form med det temat.



Så här kan alltså en förmiddag inledas då man har en son som tycker om att baka.

Naturligtvis har jag även hunnit med och baka lite bröd idag. Mer om det kommer senare.

2 kommentarer:

  1. Oj vad gott med chokladbollar! Det var många år sedan jag gjorde sådana. Men det är kanske ok att göra och äta sådana även nu som vuxen?! :)

    SvaraRadera
  2. Ja, bakar man med barnen är det helt OK att göra chokladbollar.
    Med mycket kaffe och kakao blir det riktigt goda tom.

    SvaraRadera