torsdag 1 mars 2012

Glutenfritt surdegsbröd

Surdegsstarten dag 5

Så har jag lyckats få fram en glutenfri surdeg. Det har gått över förväntan. Den smakar nästan precis som surdeg gjord på vanligt vetemjöl.
Jag gjorde som sagt två olika surdegar på det här glutenfria mjölet och den som gjorde på "vanligt" glutenfritt mjöl den mer än tredubblade sin storlek efter att surdegen friskats upp med mjöl och vatten dag 4.
Surdegen med det grova mjölet fördubblade sin storlek.
Båda hade utmärkt doft och smak av surdeg.

Naturligtvis testades det att baka på den idag. Det var ju femte dagen och surdegen var klar.

Istället för att baka ett vitt bröd och ett grovt bröd valde jag att ta 50/50 från de båda surdegarna istället.
Även om jag blandade ihop surdegarna blev det tre olika bröd.
Ett bröd blev neutralt, ett med solros/sesam och ett morotsbröd.
Även här blev resultatet över förväntan.
Bröden jäst mycket fint i sina backar.
Enda smolken i bägaren var att brödet med morötter flöt ut en del på bakstenen. De andra två steg däremot en del.

Det är ju alltid lätt att vara efterklok men jag skulle naturligtvis tänkt på att sätta in en av backarna med den här degen i kylen så den fick stå där och kalljäsa över natten. Det får helt enkelt bli ett test till.

Efter att smakat på alla bröden så kanske, kanske att det skulle vara en aning mer salt i degen.
Sen skulle jag nog vilja ha lite kummin i morotsbrödet då jag tycker att de två smakerna kommer bra överens.

Jag hoppas att det här kan få upp ögonen för att det går utmärkt att tillverka glutenfritt bröd med surdeg och att även de som är glutenintoleranta får äta gott och nyttigt bröd.


Receptet hittar du här: Recept

Glutenfritt bröd gjort på surdeg
Glutenfritt bröd gjort på surdeg
med morot

Glutenfritt bröd gjort på surdeg
med morot
Glutenfritt bröd gjort på surdeg
med solrosfrö och sesamfrö

Glutenfritt bröd gjort på surdeg
med solrosfrö och sesamfrö

5 kommentarer:

  1. Hejsan!

    Roligt att du tittade in på min blogg: glutenfri bakblogg. Som du förstår så är jag bara en vanlig amatörbagare som försöker få personer som måste äta glutenfritt att förstå att det går att baka riktigt goda bröd. Bröd som "smakar som vanligt" i alla fall nästan.
    Med surdegsbakningen tycker jag att man kommer väldigt nära. Och dina bröd ser ju väldigt vackra ut - mer än vad jag kan säga om mina bröd.
    Skulle väldgit gärna vilja besöka dig och få lära mig att baka "vackrare" glutenfria bröd.
    Om du vill baka mer glutenfritt så hör av dig så ska vi skicka glutenfritt mjöl till dig.
    MVH
    Viveca

    SvaraRadera
  2. Hej! Länken till recept på den här sidan fungerar inte. Kan du kolla upp det? Jag är spänd på att se hur du gjort.
    Mvh

    Peter

    SvaraRadera
    Svar
    1. Länken är ordnad nu.
      Tack för att du uppmärksammade felet.
      Det kommer, så fort jag har tid över, dyka upp mer glutenfritt bröd här.
      Är det något särskilt som du skulle vilja se och läsa om här?

      Radera
  3. Vilket glutenfritt mjöl använder du?

    SvaraRadera
  4. Jag använde mig av Mixwells mjöler.
    Ni hittar mer här: http://gotlandsbagaren.blogspot.se/2012/08/ar-det-julafton-24-augusti.html

    SvaraRadera