Så startar och sköter du om surdegen

Det man måste vara inställd på är att det tar några dagar att starta en surdeg.
Det man får trösta sig med är att det är värt väntan.

Tänk på att använda en burk som rymmer ganska mycket då surdegen expanderar ganska mycket efterhand.

Dag 1
1 äpple
100g vatten (gärna 30-35 grader)
200g vetemjöl

Riv äpplet.
Blanda samman vatten, mjöl och äppelrivet i en burk.
Lägg locket ovanpå, skruva inte åt det.
Ställ sen burken på ett varmt ställe, tex längst bak ovanpå en kyl eller frys. Det får inte överskrida 35 grader.
Den ska nu stå i tre dagar.
Tänk på att röra om i burken två gånger per dag, tex varje morgon och kväll.

Dag 4
200g vatten
200g vetemjöl

Tillsätt vatten och mjöl i burken och rör om.
Låt stå en dag.

Dag 5
Nu är surdegen färdig.
Burken kan nu sättas i kylen tills du ska baka.
Det du får tänka på är att ta fram burken och fylla på den med lika delar vatten (30-35 grader varmt) och vetemjöl ca 5 timmar före du ska baka. Låt burken stå kvar i rumstemperatur efter du har fyllt på den.

Äppelrivet kan vara kvar i surdegen. Det går sönder och blandas i degen och sätter ingen smak på brödet.

Då du tagit den surdeg du ska ha till din bakning kan du röra ut ca 100g vatten och 100g vetemjöl i burken och sen ställa in den i kylen igen.


Surdegen klarar sig minst en vecka i kylskåpet utan att den behöver friskas upp med nytt vatten och mjöl.



Om du vill starta en surdeg med rågmjöl ökar du mängden vatten med 50g i varje steg.
Om du vill starta en surdeg med grahamsmjöl ökar du mängden vatten med 40g i varje steg.

Om du redan har en aktiv vetesurdeg går det bra att ta ca 100g av den och börja på dag 4 i beskrivningen ovan och tillsätta det mjölet du vill ha i din surdeg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar